Početna strana
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Odabrani članak

Računar

BM ThinkCentre S50

Računar, kompjuter ili računalo složeni je uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Računari se koriste za upravljanje raznim vrstama industrijskih i potrošačkih uređaja, što uključuje jednostavne uređaje, poput mikrovalnih peći i daljinskih upravljača, do onih složenijih, poput industrijskih robota i računarski potpomognutog dizajna. Rane vrste računara bile su namijenjene kao uređaji za računanje, poput abakusa, koji je od davnina služio ljudima za razne vrste računanja.

Prvi digitalni računari razvijeni su tokom Drugog svjetskog rata. Prva revolucija u računarstvu dogodila se nakon pojave mikroprocesora i mikroračunara 1970-ih i otad su se brzina, snaga i svestranost računara dramatično povećale, što će kulminirati digitalnom revolucijom krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

Slika dana

Hammer und Schleiferei zum Kini Klingen schärfen-9581.jpg
Oštrenje i brušenje noževa zahtijevalo je znanje i vještinu, ali i opreznost u radu. Oštrač noževa na fotografiji demonstrira rad u radionici muzeja, u Gornjoj Austriji.
Nedavni događaji

Vijesti

Joe Biden

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 84.723 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada je na Wikipediji na bosanskom jeziku 129.419 korisnika napravilo račun, a od toga je 177 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i vi možete pomoći.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

The article is a derivative under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License. A link to the original article can be found here and attribution parties here. By using this site, you agree to the Terms of Use. Gpedia Ⓡ is a registered trademark of the Cyberajah Pty Ltd.